Chilisjki trunek, kojarzący się z martini: Pichuncho

Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini, czyli Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, prezentującym przeróżne ty...


Pochodzący z Chile drink, kojarzący się z martini, czyli Pichuncho to kolejna propozycja na portalu tematycznym, prezentującym przeróżne typy napojów alkoholowych z różnych krajów na świecie.

Pichuncho to nazwa nawiązująca do małego, chilijskiego ptaszka. Koktajl jest połączeniem kwaśnego brandy, wina aromatyzowanego z dodatkami ziołowymi oraz klina cytrynowego. Cytrynę często pomija się, dodając na zastępstwo wiśni. To pozwala na uzyskanie o wiele bardziej oryginalnej nuty smakowej. Pisco i wermut to jednak podstawa. Na stronie https://www.tragosdelmundo.cl/pichuncho-trago/ umieszczony jest dokładny sposób wykonania. Wystarczy umieścić pisco i wermut z kostkami lodu w shakerze oraz wstrząsać przez piętnaście sekund.

W następnej kolejności trunek należy przelać do szklanki przeznaczonej do martini albo margarity. Trunek dekoruje się cytryną albo wiśnią. Jest to trunek, jaki na długo zapada w pamięć i z tego powodu o wiele częściej gości na naszych stołach. Opłaca się poznać technikę jego przygotowania i czasem serwować go znajomym.

0 komentarze